Pizza na słodko: trzy pomysły

0

Tradycyjna włoska pizza to połączenie wysokiej jakości składników. Płaski placek z ciasta drożdżowego kucharze smarują sosem z pomidorów, a następnie posypują dobrym serem i przyprawiają ziołami. Jeżeli lubisz eksperymenty w kuchni na pewno próbowałeś już wielu innych wariacji na temat pizzy. Sprawdź nasze propozycje tego dania w słodkiej odsłonie.

Choć na całym świecie przyjęła się raczej wytrawna wersja tego włoskiego przysmaku, to uniwersalny spód drożdżowy może być bazą także wtedy, gdy przygotowywana jest słodka pizza. Łódź oraz inne polskie miasta posiadają już restauracje, w których zjesz ten przysmak. Teraz jego przygotowanie będzie możliwe także w domu!

Podobnie jak naleśniki czy rodzime pierogi, również pizza zmienia swój smak w zależności od farszu i dodatków. Przedstawiamy 5 sprawdzonych pomysłów na słodki placek drożdżowy.

Słodki smak Włoch

Pizzę w wersji słodkiej potraktuj raczej jako deser. Dobór składników tak naprawdę zależy od Twojej wyobraźni, ulubionych smaków oraz od tego, co aktualnie masz w lodówce. Jeżeli do tej pory nie spróbowałeś pizzy innej niż tradycyjna, zacznij od eksperymentów z czekoladą.

  1. Słodka pizza z czekoladą — spód przygotuj tak, jak zawsze. Placek drożdżowy możesz również zastąpić kruchym. Następnie przygotuj prosty krem czekoladowy. Ganache w tym przepisie zastępuje sos pomidorowy, dlatego do jego przyrządzenia warto wybrać czekoladę z dobrym składem. Rozpuść ją wraz z masłem i mlekiem w kąpieli wodnej i po przestygnięciu wylej na spód.

Kolejnym pomysłem na słodką pizzę jest wersja owocowa. Zwłaszcza latem masz nieograniczone pole do popisu, jeżeli chodzi o wybór składników.

  1. Pizza z owocami — spód zrób według swojego sprawdzonego przepisu. Na wierzch przygotuj lekki sos z mascarpone. Wymieszaj 150 g serka z 2 łyżkami cukru pudru i laską wanilii (lub 1 łyżeczką ekstraktu waniliowego). Na taką bazę wyłóż świeże lub kandyzowane owoce i polej syropem klonowym lub miodem.

Następną propozycją z naszej listy jest pizza z bakaliami i orzechami. Ten duet sprawdza się niemal wszędzie, od owsianek po batony i ciasta. Dlaczego nie wykorzystać jego potencjału także na pizzy?

  1. Pizza z bakaliami i orzechami — przygotuj ulubione orzechy (migdały, nerkowce, włoskie, laskowe) oraz bakalie (rodzynki, daktyle, suszone morele). Dobór składników jest dowolny. Posiekaj je na mniejsze kawałki i starannie wymieszaj. Posyp nimi pizzę posmarowaną warstwą masła orzechowego (najlepiej domowej roboty) lub czekolady.

Przedstawione wyżej pomysły na słodką pizzę to podstawowe i najpopularniejsze wariacje na temat włoskiego przysmaku w deserowej odsłonie. Jeżeli chcesz zaskoczyć swoich gości lub domowników, możesz wciąż zmieniać składniki i próbować nowych połączeń.

Słodka pizza — zaskocz swoich gości

Serwowanie słodkiej pizzy zazwyczaj budzi spore emocje. Ale kiedy raz przekonasz się do tej wersji drożdżowego placka, prawdopodobnie wrócisz do tego smaku w niedalekiej przyszłości. Aby deser nie znudził się zbyt szybko serwuj go na spodzie z mąki gryczanej, a nawet … makaronu. Jedynym ograniczeniem będzie tutaj Twoja fantazja oraz upodobania smakowe.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here