„Esplanada” w Łodzi – recenzja restauracji

2

Esplanada LodzŁódzka „Esplanada”, należąca do sieci restauracji Kompania Kuflowa, to siostrzany lokal m.in. krakowskiego „Pod Wawelem”.

Mieszcząca się przy najdłuższej ulicy handlowej w Europie – ul. Piotrkowskiej – „Esplanada” posiada wyjątkowy charakter. Jest to ciekawe miejsce o tyle, że jego historia sięga aż 1928 roku, a wnętrzna silnie nawiązują do tamtego okresu.

Działający w czasie II Rzeczpospolitej lokal przerwał swoją działalność w okresie II wojny światowej, by ponownie służyć klientom po jej zakończeniu. Czasy PRL również nie były najbardziej udanymi w historii „Esplanady”. Dziś jednak pamiętające czasy Józefa Piłsudskiego wnętrzna na nowo służą łodzianom i licznym turystom przybywającym do tej dawnej, włókienniczej metropolii.

Relacja ceny do jakości jest chyba najlepsza z możliwych – serdecznie polecam sznycla olbrzyma, żeberka z grilla, chrupiącą golonkę z pieca, ognistą szpadę lub kaczkę pieczoną z jabłkami. Obsługa jest miła, serdeczna i szybko obsługuje klientów. W ramach darmowej przystawki zawsze podawana jest kapusta kiszona i ogórki małosolne lub kwaszone, natomiast po posiłku kelner poczęstuje nas lokalną nalewką.

Serdecznie polecam tę restaurację wszystkim odwiedzającym Łódź, gdyż zasługuje ona na szkolną piątkę.

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here