„Esplanada” w Łodzi – recenzja restauracji

2

Esplanada LodzŁódzka „Esplanada”, należąca do sieci restauracji Kompania Kuflowa, to siostrzany lokal m.in. krakowskiego „Pod Wawelem”.

Mieszcząca się przy najdłuższej ulicy handlowej w Europie – ul. Piotrkowskiej – „Esplanada” posiada wyjątkowy charakter. Jest to ciekawe miejsce o tyle, że jego historia sięga aż 1928 roku, a wnętrzna silnie nawiązują do tamtego okresu.

Działający w czasie II Rzeczpospolitej lokal przerwał swoją działalność w okresie II wojny światowej, by ponownie służyć klientom po jej zakończeniu. Czasy PRL również nie były najbardziej udanymi w historii „Esplanady”. Dziś jednak pamiętające czasy Józefa Piłsudskiego wnętrzna na nowo służą łodzianom i licznym turystom przybywającym do tej dawnej, włókienniczej metropolii.

Relacja ceny do jakości jest chyba najlepsza z możliwych – serdecznie polecam sznycla olbrzyma, żeberka z grilla, chrupiącą golonkę z pieca, ognistą szpadę lub kaczkę pieczoną z jabłkami. Obsługa jest miła, serdeczna i szybko obsługuje klientów. W ramach darmowej przystawki zawsze podawana jest kapusta kiszona i ogórki małosolne lub kwaszone, natomiast po posiłku kelner poczęstuje nas lokalną nalewką.

Serdecznie polecam tę restaurację wszystkim odwiedzającym Łódź, gdyż zasługuje ona na szkolną piątkę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here