Restauracja „Mugg & Bean” w Abu Zabi (recenzja)

0

Mugg & BeanInspiracją założycieli Mugg&Bean była jedna z kawiarni w Chicago w latach dziewięćdziesiątych. Pierwszy lokal o tej marce powstała w 1996 roku w Kapsztadzie w Republice Południowej Afryki i łączył w sobie cechy restauracji i kawiarni.

Restauracja, choć z klimatem amerykańskim, dostosowana była do potrzeb klienta afrykańskiego. Właściciele wiedzieli bowiem, że mieszkańcy RPA nie są jeszcze przygotowani na kawiarnie typu Starbucks. Dzięki darmowym dolewkom kawy, długim godzinom otwarcia lokalu i kilku pomysłom zaczerpniętym z Chicago, restauracja szybko zyskała popularność w mieście. Co więcej, dzięki franczyzy, Mug&Bean otworzyło kolejne kilka lokali w kraju. Następnie, sieć zaczęła przekraczać granice swojego kraju i zdobywać kolejne rynki afrykańskie i azjatyckie, m.in. Namibii, Botswany, Arabii Saudyjskiej i Zjednoczonych Emiratów Arabskich.

Osobiście miałem okazję odwiedzić kilka lokali Mugg&Bean w tym ostatnim kraju. I rzeczywiście restauracja pozytywnie wyróżnia się na lokalnym rynku, wprowadzając wiele elementów zachodniej kultury w krajach spoza jej kręgu. I choć najprawdopodobniej lokale tej sieci z wielu powodów nie przetrwałyby na nasyconych i silnie konkurencyjnych rynkach: amerykańskim czy europejskim, na Bliskim Wschodzie i w Afryce dość dobrze prosperują.

Ceny kształtują się na rozsądnym (jak na tamtejsze warunki) poziomie, obsługa (choć znacznie ustępuje tej w Europie) – również, jak na Bliski Wschód, działa na akceptowalnym poziomie. Z pewnością jest to więc miejsce, gdzie można przyjemnie spędzić czas, zjeść amerykańskie śniadanie lub napić się kawy. Lokal w szkolnej skali oceniam na czwórkę z minusem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here