Czym jest biotechnologia żywności?

0

Człowiek od niemal zawsze poddaje niektóre produkty odpowiednim procesom, by uzyskać coś innego, ewentualnie by ulepszyć smak. Dobrym przykładem jest sztuka ważenia piwa, czy też wypieku chleba.

Biotechnologia żywności zajmuje się tym, co jeszcze do niedawna uznawano za naturalne, tyle że jej rozwiązania mają swoje zastosowanie na skalę masową, podczas produkcji jedzenia. Wykorzystując schematy zawarte w biologii, inne organizmy żywe lub składniki pochodzenia naturalnego, biotechnologia żywności świadomie wpływa na proces wytwarzania pożywienia.

Odrobina kontrowersji

Sama biotechnologia to pojęcie bardzo ogólne, jednak już z niego możemy dowiedzieć się czego mniej więcej dana dziedzina dotyczy. Rozkładając to słowo na dwie części otrzymujemy „bio” (czyli związane z biologicznymi procesami zachodzącymi w naturze) oraz „technologia” (pojmowanie i wykorzystywanie mechanizmów do osiągnięcia konkretnego celu). Jeśli więc chodzi o jej odmianę związaną z żywnością, to taki obraz wywołuje zazwyczaj odrobinę kontrowersji. Skojarzenie tej dziedziny z modyfikacjami w obrębie genomu jedzenia to pierwsze co przychodzi nam na myśl, kiedy mówimy o biotechnologi żywienia. Uodparnianie na choroby to wciąż dla wielu z nas zbyt duża ingerencja w naturę, która kłóci się z naszymi indywidualnymi przekonaniami. Światełkiem w tunelu jest jednak ogólna misja tej dziedziny nauki, gdyż prace jakie wykonują ludzie zajmujący się tymi zagadnieniami mają na celu poprawić warunki żywieniowe dla całej ludzkości, która z każdym rokiem się rozrasta.

Nad czym teraz pracujemy?

Współczesna biotechnologia zmaga się z wieloma problemami, jednak jednym z bardziej istotnych jest obecnie utrata plonów przez rolników ze względu na niewystarczające i nieprecyzyjnie ukierunkowane działania ratownicze. Mogło by to zmienić opracowanie technologi, która pełniła by rolę informatora o potrzebach rośliny, np. więcej słońca, wody, nawozu itp. Także ocieplenie klimatu jest tu niezwykle ważne, więc równoległe badania biotechnologów żywności dotyczą tu opracowania schematu dzięki któremu można by uodpornić dany gatunek na działanie suszy lub innych nieprzyjaznych kaprysów przyrody. Ciekawostką może być w tym przypadku także fakt, że prowadzone są badania, które pozwolą w przyszłości spersonalizować żywność dzięki modyfikacjom (zmienią ich wartości odżywcze, a nawet nadadzą jedzeniu inny smak).

Językiem korzyści

Sami naukowcy nie do końca mogą pogodzić się z falą nieufności społecznej dla ich pracy. Według nich takie badania i modyfikacje mogą przynieść jedynie korzyści, jeśli w końcu odkryjemy jak je przeprowadzać. Skorzystają na tym nie tylko konsumenci, ale i właściciele upraw. Oczywiście dokonano już bardzo wiele – na tyle dużo by z tej dziedziny uczynić osobny kierunek studiów, chętnie wybierany przez maturzystów. W naszym kraju ta dziedzina nie rozwija się tak płynnie jak w innych miejscach na świecie. Choć korzyści są powszechnie znane, firmy wolą trzymać się z daleka od tego typu mechanizmów i modyfikacji, gdyż nie chcą stracić zaufania klientów. Problem leży także w dofinansowaniu tejże dziedziny, choć coraz bardziej widać, że stanowi ona przyszłość świata.

biotechnologicznie.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here