Witamina C i jej wpływ na organizm człowieka (cz. 1/2)

1
808

Witamina C (kwas askorbinowy) to jeden z najpopularniejszych związków chemicznych. Właściwie każdy z nas o niej słyszał, ale czy tak naprawdę jesteśmy świadomi co ta niepozorna witamina potrafi zdziałać dla naszego organizmu?

Witamina C większości z nas kojarzy się z okresem jesienno-zimowym, który sprzyja rozwojowi przeziębień, grypy oraz ogólnego osłabienia organizmu. Właśnie wówczas farmaceuci odnotowują największą sprzedaż preparatów zawierających kwas askorbinowy, bo przecież wszyscy wiedzą, że powoduje on szybszy powrót do zdrowia i lepszego samopoczucia. Czy aby na pewno? Witamina C jest szeroko stosowana w medycynie ze względu na jej udział w wielu procesach zachodzących w organizmie.

Jednak powszechna opinia o byciu złotym środkiem w walce z przeziębieniem czy grypą to niestety mit powtarzany od wielu lat. Po przeprowadzeniu badań ustalono, że przyjmowanie witaminy C podczas infekcji nie łagodzi jej objawów, a także nie skraca czasu jej trwania. Wykazano również, że zażywanie wspomnianej witaminy profilaktycznie zmniejsza ryzyko zachorowania zaledwie o 8-14%. Jedynie u osób ciężko pracujących fizycznie jest ona skuteczniejsza i zapobiega chorobie w około 50%. I choć witamina C nie pełni roli ochronnej w przypadku, gdy infekcja już się „zadomowiła” w naszym organizmie, to jednak jest ona cennym składnikiem diety, który w pozytywnym stopniu wpływa na nasze zdrowie.

Witamina C jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wykazuje też wielostronne działanie. Przede wszystkim jest podstawowym antyoksydantem, który chroni nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, odpowiedzialnych za powstawanie wielu chorób oraz za starzenie się organizmu. Kolejną bardzo ważną funkcją witaminy C jest wzmacnianie stawów i kości. Bierze ona udział w tworzeniu kolagenu, który stanowi składnik chrząstek stawowych, przez to usprawnia elastyczność stawów, jednocześnie zmniejszając ryzyko kontuzji. Kwas askorbinowy uczestniczy również w wytwarzaniu składnika budulcowego kości – osseiny, dzięki czemu kości są mocniejsze.

Następną zaletą witaminy C jest jej działanie uszczelniające i wzmacniające naczynia krwionośne, przez co zapobiega tworzeniu się siniaków czy krwotoków. Z tego względu stosowana jest przy trudno gojących się ranach czy pękających naczynkach, np. w oku. Kolejną jej zaletą jest fakt, iż hamuje ona utlenianie cholesterolu LDL, dzięki czemu zmniejsza możliwość powstawania niekorzystnych zmian miażdżycowych. Witamina C usprawnia również funkcjonowanie przewodu pokarmowego poprzez ułatwienie wchłaniania żelaza oraz wapnia. Wreszcie, chroni ona przed powstawaniem zmian nowotworowych żołądka, przełyku czy jelita grubego. Udowodniono także jej skuteczność w leczeniu nadciśnienia, zapobieganiu anemii poprzez uczestnictwo w wytwarzaniu czerwonych krwinek oraz wykazano, że może ona obniżyć ryzyko udaru mózgu o ok. 40%.

Pojawia się coraz więcej doniesień o skuteczności połączenia dużych dawek witaminy C z lekami przeciwnowotworowymi w walce z rakiem. Pozwala to na przyspieszenie zabijania komórek nowotworowych, ale także na złagodzenie szkodliwych efektów chemioterapii. W tym ostatnim przypadku witaminę C podaje się dożylnie, gdyż działa ona wówczas szybciej i dociera w miejsca o najwyższym zapotrzebowaniu na ten składnik.

Czytaj dalej: Witamina C i jej wpływ na organizm człowieka (cz. 2/2)

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here