Dieta bezglutenowa – najważniejsze zasady

0

Dieta bez glutenu zyskuje na popularności. Dla jednych jest koniecznością z powodu choroby, alergii czy nadwrażliwości, inni wybierają ją chcąc po prostu wyeliminować gluten ze swojej diety. Na czym polega żywienie bezglutenowe?

 

Produkty bez glutenu – czyli jakie?

Gluten zalicza się do grupy jednych z najczęstszych alergenów, nawet 10-25% społeczeństwa może mieć alergię i tym samym musi spożywać produkty bez glutenu. Jednak nie tylko uczulenie na gluten zmusza do zmiany nawyków żywieniowych. Na dietę pozbawioną glutenu należy przejść również wtedy, kiedy cierpi się na celiakię lub występuje nadwrażliwość na produkty, które zawierają gluten. Sporo zdrowych osób, w tym głównie sportowców, mimo braku przeciwwskazań, także decyduje się na rezygnację z glutenu. Czy to wybór właściwy? Trudno powiedzieć, wielu dietetyków uważa, że gluten jest niezbędnym elementem diety każdego zdrowego człowieka, z drugiej strony niektórzy są zdania, że brak glutenu w codziennym menu sprzyja osiąganiu lepszych wyników w sporcie i poprawia samopoczucie. Wiadomo jednak na pewno, że samodzielna rezygnacja z produktów bezglutenowych nie jest dobry pomysłem, ponieważ w taki sposób można sobie zaszkodzić, wszelkie drastyczne zmiany żywieniowe należy skonsultować z dietetykiem. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby zrezygnować ze słodyczy, cukru czy mleka krowiego na rzecz napojów roślinnych.

Jakie to są produkty bezglutenowe? Produkty bez glutenu to naturalne surowce, do których zaliczamy ziemniaki, kukurydzę, ryż, proso, soję, tapiokę, grykę, fasolę, soczewicę, maniok, sorgo, amarantus, teff, quinoę, orzechy oraz warzywa, owoce i mięso. Bezglutenowe artykuły spożywcze to również przetworzone produkty, które zawierają maksymalnie 20 mg tej substancji na 1 kg artykułu. Jak rozpoznać produkt bezglutenowy? Na jego opakowaniu znajduje się symbol przekreślonego kłosa, a często i napis „produkt bezglutenowy” lub „gluten-free”.

Dieta bez glutenu – czego nie wolno spożywać?

Dieta bezglutenowa wyklucza produkty z glutenem, czyli: pszenicę oraz jej odmiany, żyto i owies, pod warunkiem, że rośnie na polu znajdującym się w bliskim sąsiedztwie z polami pszenicy lub jej odmianami. Owies niestety bywa często mocno zanieczyszczony przez gluten i dlatego zaleca się go wykluczyć.

Na czym polega dieta bezglutenowa?

Dieta bez glutenu polega na zastąpieniu potraw i artykułów spożywczych z glutenem na produkty bezglutenowe. Początkowo może wydawać się to trudne, wystarczy jednak zakupić odpowiedni chleb, makaron i specjalną mąkę, z których można przygotowywać bezglutenowe kanapki, naleśniki czy dania obiadowe. Warto zauważyć, że mąki stosowane do produktów bezglutenowych mają specyficzne właściwości – zawierają mniej składników odżywczych (białka, witamin i minerałów) niż mąka z glutenem.

Sklep bezglutenowy

Gdzie zaopatrywać się w artykuły spożywcze pozbawione glutenu? Tego rodzaju produkty należy szukać w sklepach stacjonarnych oraz internetowych ze zdrową żywnością. Sklep bezglutenowy Organic24.pl oferuje ogromną ilość zróżnicowanego i ekologicznego asortymentu bez glutenu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here