„French Bakery” – recenzja restauracji (Abu Zabi)

0
519

Abu Zabi jest miejscem, gdzie możemy spróbować nie tylko lokalnej, arabskiej kuchni. Można tutaj znaleźć również wiele restauracji inspirujących się innymi regionami świata. Jednym z takich przykładów jest francuska restauracja „French Bakery”, do której postanowiłem się wybrać.

Wspomniana restauracja znajduje się w Yas Mall – jednym z największych centrów handlowych w stolicy Zjednoczonych Emiratów Arabskich. Lokal cieszy się powszechnie bardzo dobrą opinią i pomimo, że ciężko go odnaleźć w gąszczu innych restauracji, można tam zastać całkiem sporą liczbę klientów. Wystrój lokalu jest prosty, bez zbędnych ozdób. Utrzymany w klasycznym stylu, przyozdobiony ciekawymi fototapetami, kolorowymi obrazami i interesującymi lampami.

Restauracja oferuje bardzo szeroką gamę dań i przekąsek. Nazwa lokalu mogłaby sugerować, że jest to piekarnia (ang. bakery), jednak można tutaj również zamówić lunch lub danie obiadowe. W „French Bakery” możemy znaleźć różnego rodzaju shaki owocowe, świeżo wyciskane soki oraz przekąski. Ja wybrałem się tam w porze obiadowej i zdecydowałem się na kurczaka podanego z purée ziemniaczanym, z dodatkiem sosu grzybowego oraz sałatką. Jako napój zamówiłem świeży sok pomarańczowy oraz shake bananowy.

Zamówione danie zostało podane po stosunkowo krótkim okresie oczekiwania i prezentowało się znakomicie. Utworzona kompozycja przykuwała oko, a na tym nie koniec, bo cała potrawa smakowała wybornie. Kurczak był świetnie przyprawiony, co do purée – było widać, że zostało ono świeżo przygotowane. Dopełnieniem dania był bardzo smaczny sos grzybowy, który nadawał potrawie charakteru. Nawet zamówione napoje doskonale komponowały się z posiłkiem. Po przepysznym daniu przyszedł czas na, moim zdaniem, jeszcze lepszy deser: Craquiline – istna czekoladowa uczta smaków oraz Triple Chocolate – mleczno-czekoladowe ciasto. Muszę przyznać, że te słodkości były doskonałym zakończeniem całego posiłku.

Minusem restauracji są jednak wysokie ceny. Koszt obiadu dla jednej osoby wraz z napojem i deserem to około 120 złotych. Mimo, że wszystko jest naprawdę bardzo smaczne, to cena może odstraszać i nie ma co się dziwić. Na plus przemawia miła obsługa, wystrój oraz oczywiście potrawy – francuska restauracja to w Abu Zabi swojego rodzaju „pewniak” – wiadomo, że będziemy zadowoleni i najedzeni. W szkolnej skali ocen „French Bakery” zasługuje na mocną 5 z minusem. Myślę, że warto odwiedzić to miejsce, jeśli tylko będziemy mieli okazję.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułNATO i USA wobec Chin (prof. L. Pastusiak)
Następny artykułPiotr Polk – Ciągle czaruje płytą „Polk in Love”
Paweł Rogaliński
Paweł Rogaliński jest politologiem, filologiem, rzecznikiem prasowym organizacji pozarządowej oraz twórcą Przeglądu Dziennikarskiego. Od 2015 roku należy do prestiżowej grupy Światowych Odpowiedzialnych Liderów Fundacji BMW Stiftung Herbert Quandt. Za swoje osiągnięcia nagradzany na całym świecie, m.in. w Londynie, Berlinie, Rio de Janeiro, Warszawie, Brukseli i Strasburgu. Ukończył następujące kierunki studiów na Uniwersytecie Łódzkim: stosunki międzynarodowe: nauki polityczne, zarządzanie oraz filologię angielską, osiągając przy tym ogólnokrajowe sukcesy naukowe (m.in. Studencki Nobel). Obecnie przygotowuje rozprawę doktorską w Londynie poświęconą popularności politycznej w krajach anglojęzycznych. Jego ostatnia książka pt. „Jak politycy nami manipulują. Zakazane techniki” (Wydawnictwo Sorus, Poznań 2013) z powodu dużej popularności doczekała się dodruku już w kilka miesięcy po wydaniu. Więcej na stronie oficjalnej: www.rogalinski.eu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here